Monday, October 18, 2010

Kerinduan Anak Rantau

Aku anak rantau
yang kehilangan rindu
pada desa halaman
yang segar menghijau.

Aku anak rantau
yang kehilangan mata
melihat lambaian desa
yang menggamit setia.

Aku anak rantau
yang kehilangan hati
tidak berperasaan apa
waima desa meratap hiba.

Aku anak rantau
yang sengaja melakonkan
watak kepura-puraan
pada desa yang jauh ditinggalkan
demi menutup sebuah kerinduan
yang tidak bertepian
demi maruah martabat nusa
yang harus diperjuangkan.
(Berita Minggu, 17 Oktober 2010)

Wednesday, October 6, 2010

Semalam Kubermimpi..

salam.
bila sudah terlalu lama tidak menulis di blog, terasa janggal pula untuk memulakannya. tapi tak mengapalah. saya tetap akan menulis juga.. chaiyok2.. :-)

'semalam kubermimpi'... sejak sekian lama, saya memegang kata-kata ini 'jangan percaya pada mimpi. mimpi cuma mainan tidur aje.' tapi, ada pula yang mengatakan 'mungkin, mimpi itu adalah sebagai alamat, petanda atau petunjuk.'
sungguh! saya benar-benar kurang pasti tentang itu.
malam tadi, saya bermimpi kembali ke zaman persekolahan. sebaik sahaja saya tiba di anak tangga terakhir, datang seorang rakan dalam keadaan gembira. saya tak tahu apa yang digembirakan sangat tu. kemudian, dengan wajah yang tetap ceria, dia menarik-narik baju saya sampailah baju saya terkoyak. saya betul-betul marah atas perbuatannya itu. gara-gara perbuatan dia tu, saya terpaksa menanggung malu ketika perhimpunan berlangsung. saya yakin, ramai yang perasan tentang baju saya yang koyak. dan ketika perhimpunan sedang berlangsung, tiba-tiba jatuh beberapa biji buah durian. lama kelamaan, semakin banyak pula durian yang jatuh dan akhirnya, kami semua terpaksa melarikan diri naik ke kelas di tingkat atas dan bersembunyi.

sewaktu tersedar dari lena, saya menung panjang...
'apa makna mimpi ni ek?' detik hati kecil saya.